Děti se v knihovně učily ovládat roboty. Neměly by na tabletech jen hrát, ale i něco tvořit, říká organizátorka

  • V rámci celosvětové akce CodeWeek si děti mohou vyzkoušet ovládat roboty.
  • Na padesáti místech v Česku se mohou inspirovat také školy, jak by v budoucnu mohla vypadat výuka.
  • Ministerstvo školství chce, aby s robotickými hračkami mohly pracovat už děti v mateřských školách.
  • Česká školní inspekce tvrdí, že roboti by měli být běžnou součástí výbavy mateřských škol.

Nina 4. B nakreslila na papír bludiště se skrytými vzkazy pro ozobota – hračku připomínající klobouček, která se vejde do ruky. Za chvíli ho zapne a on sám jede po trase bludiště, a když narazí na skrytý vzkaz, tak třeba zabliká nebo se otočí. „Vidím je dnes poprvé a hrozně se mi líbí,“ říká žákyně čtvrté třídy ze Základní školy Malostranská.

V Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze se zúčastnili se spolužáky celosvětové akce CodeWeek, která se snaží přitáhnout děti k technologiím a zlepšit jejich digitální gramotnost. Podobné workshopy, kde se děti naučí rozpohybovat robota z lega, robotickou kočku nebo zmíněného ozobota, mohou školy ale i děti s rodiči navštívit ještě o víkendu a příští týden. V Česku se do CodeWeeku zapojilo asi 50 institucí.

„Vypadá to, že taháme děti k počítačům, místo toho, abychom je tahali ven. My se ale snažíme spíš o to, aby třeba na tabletech nekoukaly jen na videa, ale samy uměly něco vytvořit,“ popisuje ambasadorka CodeWeeku v Česku Věra Ondřichová. Navíc to vždycky není jen o „koukání na displej“. K práci se zmíněným ozobotem je potřeba hlavně fantazie, kreativita, papír a barevné fixy.

Pomocí jednoduchého programu zvládnou už žáci na prvním stupni provést Lego robota bludištěm, které si sami postavili z knih. „Née, teď se musíš otočit,“ snaží se holčička přemluvit robota, aby šel směrem, který potřebuje. Už ale ví, že to nepomůže. Musí mu to říct jednoduchým příkazem přes program, který je pro děti uzpůsoben.

 

zdroj: https://domaci.ihned.cz/c1-65914880-deti-se-v-knihovne-ucily-ovladat-roboty-nemely-by-na-tabletech-jen-hrat-ale-i-neco-tvorit-rika-organizatorka

 

celý článek zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *